5 Tips voor bij de dierenarts!

Inhoud

Een hond en de dierenarts…

De dierenarts is nooit leuk om naartoe te gaan. (Sorry artsen, het is niet persoonlijk) Of het nu een jaarlijkse controle is, een vaccinatie of omdat je hond verwond of ziek is, voor de hond is het nooit een van zijn favoriete plekken. Honden snappen niet wat ze bij een dierenarts doen, het enige wat ze ervaren is wat de dierenarts doet. Waar veel dierenartsen tegenwoordig een koekje hebben voor de hond om een enigszins fijne ervaring te creëren, valt het toch vaak tegen om het leuk te maken voor de hond.

Onze suggestie; Het hoeft niet leuk te zijn bij de dierenarts. Natuurlijk zou het mogelijk zijn om je hond te conditioneren dat de dierenarts leuk is, als je bijvoorbeeld elke dag langs de dierenarts te gaan om een koekje te halen en dan weer weg gaat. Zo creëert de hond een positieve associatie met de dierenarts en kan die ene dag op de 364 andere dagen die wel leuk zijn vergeten worden. Dit is echter voor 99% van de honden eigenaren onrealistisch, en daarom zijn hier zijn 5 tips om je hond door het onplezierige bezoek heen te loodsen.

 

1. Muilkorf training.

Vaak is er een negatief beeld bij een hond met een muilkorf om, dit is echter niet nodig. De muilkorf kan super handig zijn om de dierenarts en jezelf veilig te houden als je hond het nodig heeft. Het is wel belangrijk dat je de muilkorf conditioneert aan je hond, en dus niet met geweld om doet. Dit voorkomt veel stress bij je hond. Doe de muilkorf om wanneer je in de auto stapt en hou jezelf neutraal, als je zelf spanning opbouwt zal de hond het aanvoelen en ook spanning opbouwen. En dat heeft niemand nodig.

 

2. Vermoei je hond voor het bezoek.

Of je nu gaat trainen, wandelen of spelen met je hond, ervoor zorgen dat je hond vermoeid is kan helpen om de nerveuze energie van je hond tegen te gaan. Daarnaast gaat het een potentieel ongelukje door spanning van de hond ook tegen.

 

3. Bezoek de dierenarts vaker.

Zoals eerder al vermeld zal de hond een positieve associatie met de dierenarts hebben wanneer het bekend terrein wordt. Als je in de buurt van de dierenarts woont of er eens langs rijdt met je hond, ga naar binnen, weeg je hond even op de weegschaal o.i.d. en ga daarna weer verder met waar je mee bezig was. Hoewel het niet reëel is om met een paar bezoeken de dierenarts ”leuk” te maken, werkt het wel stress verlagend omdat de hond niet weet wanneer het alleen even wegen is en wanneer hij gevaccineerd moet worden of een jaarlijkse check heeft.

 

4. Communiceer met je dierenarts.

Het is belangrijk om angsten die je hond heeft te delen met je dierenarts. Daarnaast is het goed om een aantal commando’s te delen zodat de dierenarts de hond ook beter kan begeleiden.

 

5. Counter conditioneer je hond.

Het kan helpen om je hond voor algemene behandelingen die vaker voorkomen te counter conditioneren. Zo leer je ze bijvoorbeeld dat ze altijd beloont worden nadat een mens uitgebreid aan zijn oren heeft gezeten of nadat de mond bekeken wordt. Zo leren ze dat het oké is dat ze bekeken worden en zal dit minder stressvol zijn.

 

Dit waren de tips! Hopelijk heb je er iets aan en gaat je komende dierenarts bezoek iets soepeler.
Namens Dogs in Control veel succes met het trainen van je hond!

Leid je hond naar succes!

Geschreven door;

Geschreven door;

Mark de Puijsselaar

Inhoud

Leid je hond naar succes!