Stel grenzen voor je hond met deze 5 tips!

Inhoud

Honden hebben grenzen nodig.

Het is belangrijk om grenzen te stellen voor je hond, bepaalde regels waar hij zich aan moet houden en beperkingen in zijn gedrag en vaak goed bedoelde enthousiasme. Stel je voor je oma komt binnenlopen en je hond is zo enthousiast dat hij tegen je oma aan springt. Op zulke momenten is het fijn dat je grenzen hebt zodat de hond weet dat het niet de bedoeling is om te springen. Belangrijk bij het stellen van grenzen is dat iedereen in het huis dezelfde grenzen heeft voor de hond. Gebeurt dit niet, dan werkt dit verwarrend voor de hond.

In deze blog hebben we 5 tips om grenzen te stellen voor je hond!

 

1. Leer je hond om te wachten.

Honden hebben snel door wat je van ze wilt als het om een koekje gaat. Zo heb je vast wel eens ervaren dat de hond alle trucjes vrijwillig uit de kast trekt om dat lekkere koekje te verdienen die je vast hebt. In dit geval moet je je hond leren om te wachten tot jij vraagt om een gedrag. Zelfs al houd je het koekje recht voor zijn neus. De hond denkt nu namelijk dat door een gedrag te vertonen, hij dit koekje verdient. Dit zou andersom moeten zijn, namelijk; Ik heb dit koekje zodat jij een gedrag vertoont. Om dit te trainen moet je voordat je ‘vrij‘ hebt gezegd het koekje terug trekken tot de hond niet meer anticipeert om het koekje te verdienen met zijn geïmproviseerde gedragingen. Pas wanneer jij het commando geeft en de hond het uitvoert krijgt ze het koekje. Dit leert je hond ook om naar jou te kijken voor signalen dat het oké is om bepaalde gedragingen uit te voeren in plaats van het allemaal zomaar uit te voeren zonder commando.

 

2. Wees consistent.

Wanneer je bepaald hebt wat je grenzen zijn voor je hond, moeten deze ook duidelijk blijven. Het is belangrijk om je grenzen te onderhouden, dus als je bepaalt dat de hond niet in de keuken mag komen, zou hij elke keer dat hij de keuken in gaat gestraft moeten worden zodat het duidelijk wordt dat het niet mag. Wanneer je uitzonderingen maakt, wat vaak voorkomt als het gaat om op de bank mogen, is het belangrijk dat je daar ook duidelijk in bent. Zo leer je bijvoorbeeld dat de hond wanneer jij het commando geeft om hem uit te nodigen op de bank, dat het oké is. Maar wanneer de hond op eigen initiatief op de bank gaat is dit niet toegestaan. Dit is eigenlijk hetzelfde principe als het leren wachten. De hond wacht op jou uitnodiging om de bank op te mogen.

 

3. Leid je hond.

Om grenzen te stellen voor je hond is het belangrijk om te laten zien dat jij de hond leid. Een van de vele manieren hierin is om de hond te leren wachten bij de deur voordat je naar buiten gaat. De hond moet eerst een gedrag dat hij goed weet uitvoeren, de deur gaat open, jij stapt er doorheen en vervolgens geef je de hond zijn ‘vrij‘ commando zodat hij ook naar buiten mag. Dit creëert een beeld voor de hond dat hij jou volgt in de wandeling. Aan het begin zal dit even oefenen zijn met de riem, helemaal als je hond gewend is om zo de deur uit te stormen.

 

4. Goede timing van corrigeren.

Wanneer je de hond leert dat hij niet op de bank mag, is het niet slim om hem te corrigeren wanneer hij al tijden op de bank ligt. Je komt bijvoorbeeld thuis van werk en hij ligt op de bank, als je hem nu corrigeert zal hij eerder de connectie maken dat wanneer jij thuis komt dat hij gecorrigeerd zal worden. Als gevolg zal hij het dus minder leuk gaan vinden dat je thuis komt en dat wil je niet. De correctie moet gekoppeld zijn aan het laatste gedrag dat de hond uitvoert, in het geval van de bank zou je dus de correctie geven het moment dat de hond op de bank springt. Zodat de hond de actie; *spring op de bank* en gevolg; *correctie* aan elkaar koppelt.

 

5. Persoonlijke voorkeur.

Iedereen is anders in zijn omgang met de hond, en daarin is geen goed of fout. De een vindt het absoluut niet oké om zijn hond op bed te hebben, de ander slaapt altijd met de hond op het voeteneinde. Uiteindelijk blijft het jou hond en bepaal je zelf wat je belangrijke grenzen vindt. Overleg dit met degenen die ook met de hond leven en wees hierin duidelijk over de grenzen die je met elkaar afstemt. Dat is het belangrijkste als het gaat om grenzen, duidelijkheid voor de hond en iedereen die met de hond leeft. Op deze manier leid jij je hond naar succes.

 

Conclusie.

Het belangrijkste bij het stellen van grenzen is de communicatie. Wanneer er duidelijk gecommuniceerd wordt met de hond en de grenzen consistent hetzelfde blijven, zal de hond deze grenzen begrijpen en simpelweg niet meer overschrijden.

Namens Dogs in Control veel succes met het trainen van je hond!

Leid je hond naar succes!

Geschreven door;

Geschreven door;

Mark de Puijsselaar

Inhoud

Leid je hond naar succes!