7 redenen om je hond te trainen!

Basis cursus, honden trainer, Leeuwarden

Inhoud

Waarom je hond trainen?

Je hond trainen is niet alleen goed voor je hond maar ook voor jou! Het gezelschap van een hond werkt vaak stress verlagend en kan je zelfvertrouwen een boost geven. Helemaal als je een goede band hebt met je hond. Het trainen van je hond kan helpen bij het creëren van die band. Hier zijn 7 voordelen voor het trainen van je hond!

 

1. Creëer een sterkere band tussen jou en je hond.

Wanneer je de hond traint leer je grenzen stellen, leer je over elkaar en nog belangrijker, deel je samen positieve ervaringen waardoor je band sterker wordt! Dit bouwt een band op van vertrouwen en respect die een hondenleven lang mee gaan.

 

2. Meer veiligheid door trainen.

Door je hond te trainen en ervoor te zorgen dat de commando’s die je geeft duidelijk zijn kan je ervoor zorgen dat je hond veilig blijft. Zo overlijden er per jaar meer dan 100.000 honden aan ongelukken in het verkeer. Stel je voor je halsband gaat per ongeluk af en je hond rent richting een drukke weg. Als je de hond goed hebt getraind kan het op zo’n moment zijn leven redden. Daarnaast zal je nog beter gaan begrijpen hoe je hond in elkaar zit en kan je toekomstige problemen voorkomen, zoals bezitterig gedrag.

 

3. Zelfvertrouwen opbouwen bij je hond.

Wanneer je traint met je hond leer je hem dat met jou bezig zijn en beslissingen maken kunnen resulteren in positieve ervaringen zoals lovende woorden, een aai over zijn kop of natuurlijk.. een koekje! Je hond stelt zich hierdoor vaker open om nieuwe ervaringen op te doen omdat het een positieve ervaring kan veroorzaken.

 

4. Voorkom wangedrag.

Doordat je een betere band krijgt met je hond en hem beter gaat begrijpen wordt het makkelijker om grenzen te stellen voor wat wel en niet mag. Daarnaast wordt de hond door regelmatig te trainen mentaal en fysiek uitgedaagd waardoor hij over het algemeen al minder wangedrag zal vertonen omdat hij geen overtollige energie heeft.

 

5. Door te trainen wordt je hond socialer.

Wanneer je hond meer grenzen leert en zich leert te gedragen in sociale situaties wordt het voor de andere mensen en honden om je heen ook fijn om bij je hond in de buurt te zijn. Als je hond constant aan het blaffen is wanneer er iemand in de buurt is zal hij of zij minder ontspannen langslopen dan wanneer je hond rustig op zijn plaats ligt. Door je hond te leren ontspannen creëer je positieve ervaringen voor zowel jezelf als de mensen en honden om je heen.

 

6. De dierenarts is je dankbaar.

De meeste honden vinden de dierenarts niet erg leuk. Wat begrijpelijk is, wij gaan immers ook niet graag naar de tandarts bijvoorbeeld. Door je hond te trainen heb je bij de dierenarts meer controle over je hond en kan je hem er beter doorheen loodsen. Je hond hoeft de dierenarts ook niet leuk te vinden, zolang hij maar toelaat dat de dierenarts zijn handelingen kan uitvoeren.

 

7. Trainen is leuk!

Tenslotte, trainen met je hond kan gewoon ontzettend leuk zijn! Het hebben van een hond is een verantwoordelijkheid en natuurlijk komt bij training ook vaak het nodige geduld kijken maar je moet niet vergeten wat je allemaal al aan je hond hebt geleerd! Als mens zijn we geneigd om alleen maar vooruit te kijken naar wat en allemaal beter kan, en hoewel dit een goede eigenschap is, kan het ook een valkuil zijn. Dus; Kijk af en toe terug op wat jullie allemaal al bereikt hebben en wees daar trots op.

Namens Dogs in Control veel succes met het trainen van je hond!

Leid je hond naar succes!

Geschreven door;

Geschreven door;

Mark de Puijsselaar

Inhoud

Leid je hond naar succes!